Zajímavosti

Fakta a mýty o opalování aneb Co byste měli vědět, než letos vyrazíte na dovolenou

V souvislosti s létem si naprostá většina lidí vybaví sluněné na lehátku. Opalování k prosluněnému počasí patří a téměř každý se chce od moře vrátit se vzpomínkou v podobě bronzové pokožky. Jenomže kde je správná míra? Bez sluníčka by nemohl existovat život, ale stejně tak nás umí pořádně potrápit. Pokud jste se v minulosti potýkali se spáleninami, měly by vás následující informace zajímat. Zopakujte si s námi základní pravidla zdravého pobytu na slunci a užijte si letošní dovolenou zarudlé kůže.

Počet případů rakoviny kůže strmě stoupá

Sluneční záření je příznivé pro psychickou pohodu, a navíc v kůži zajišťuje syntézu důležitého vitaminu D. Paradoxně může být velmi nebezpečné. Své o tom vědí lidé, kteří delší dobu holdovali nadměrnému slunění bez patřičné ochrany a nyní se potýkají s rakovinou kůže. V posledních 30 letech stoupl počet případů v ČR čtyřnásobně, a to i navzdory všudypřítomné osvětě.

Před odjezdem na dovolenou kůži nepřipravujte

Napadlo vás, že budete v dostatečném předstihu navštěvovat solárium a pokožku „připravíte“ a skutečné sluneční paprsky? Poměrně zažitý zvyk nemá logické opodstatnění. Jednou z vlastností kůže je paměť – UVA i UVB paprsky si pamatuje a není důvod, proč byste ji měli zatěžovat více, než je nezbytně nutné. Raději buďte důslednější na dovolené a používejte kvalitní opalovací krém.

Betakaroten pokožku před spálením neochrání

Jedním z preventivních opatření je užívání potravinových doplňků s obsahem betakarotenu. Provitamín vitamínu A je mimo jiné ve větším množství i v mrkvi, která mu vděčí za svou oranžovou barvu. Tak či tak kůži před spálením nechrání. Slouží „jen“ jako antioxidant a posiluje buňky, které byly poškozeny slunečními paprsky.

Opalovací kosmetika je na dovolené „must have“

Bez vhodně zvolené opalovací kosmetiky se neobejdete jen na dovolené. Chcete-li svou pokožku chránit před spálením a minimalizovat riziko předčasného stárnutí kůže či dokonce rakoviny, rozhodně její význam nepodceňujte ani při relaxaci na zahradě.

Kvalitní opalovací kosmetika pokožku chrání a zároveň hydratuje. Pokud vám konzistence klasického krému nevyhovuje, vyzkoušejte opalovací olej nebo novinku v podobě opalovací mlhy.

Při výběru se řiďte ochranným faktorem. Obecně platí, že vyšší znamená lepší. A samozřejmě záleží i na vašem fototypu. Pokud jste od přírody světlý typ (fototyp 1 – 2), s aplikací krému neváhejte ani při kratším pobytu na sluníčku.

Kdo se maže, ten se neopálí

Pokud vám někdo z okolí tvrdí, že opalovací kosmetika sice chrání kůži, ale současně zabraňuje opalování, vyveďte dotyčného z omylu. Působení slunečních paprsků neumí zcela zamezit ani nejlepší krémy – produkce melaninu je tedy při pobytu na slunci nevyhnutelná. Sice se opálíte o něco méně a za delší dobu, ale zato mnohem zdravěji.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *