klatovy-kostel-namesti
Plzeňsko

Klatovy a katakomby

Klatovy a katakomby

Západočeské okresní město Klatovy leží asi 42 kilometrů od Plzně. Město bylo založeno okolo roku 1260 a je také někdy nazýváno „brána Šumavy“. Klatovy jsou město také známé svými katakombami a jsou častým cílem turistů.

klatovy-kostel-namestiPamátky

Město si prošlo svým dlouhým zajímavým historickým vývojem, který v něm zanechal spoustu pamětihodností. Pojďme si nějaké z nich uvést. Mezi ty nejvíce patrné se řadí Černá věž. Jedná se o věž dokonce 81 metrů vysokou, která zde stojí již od roku 1547. Jejím hlavním cílem bylo ukázat, že město se jeví jako bohaté a druhým účelem bylo vytvořit dostatečný rozhled pro sledování požárů v okolí. Oba účely se povedlo splnit na sto procent.

Důležitou památkou je také kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce. Kostel je na první pohled ovlivněn jezuitskou koncepcí a stylem stavby. Má půdorys latinského kříže a kopule leží nad křížením jeho ramen. Kostel je samozřejmě velmi pěkně postavený, ale to důležité se ukrývá pod ním. Jedná se o slavné klatovské katakomby.

Klatovské katakomby

klatovy-klatovska-hurkaKlatovské katakomby byly budovány již v roce 1656. Byla to součást kostela. Podle původních plánů se tak staly pohřebištěm příslušníků jezuitského řádu. Samozřejmě se jednalo o movitější a důležitější členy. Město Klatovy bylo celkově jezuity velmi ovlivněno. Celkově zde bylo pohřbeno na 200 lidí. Posledním byl Antonín Weichs v roce 1783.
Těla byla položená na hoblinách v dubových rakvích. Poté byla ještě obložena chmelem. Takto byla těla výborně mumifikována. Pomocí vzduchu, který se do krypt dostával díky velmi důmyslně vymyšlenému systému větracích komor, došlo k perfektnímu vysušení. Těla dnes tak váží pouze 8-10 kilogramů.

klatovy-vyhledV třicátých letech devatenáctého století ale došlo při opravě kostela k zazdění větracích komor a otvorů na střeše kostela. Tento systém zde zajišťoval celkem stálou teplotou a vlhkost. Právě tyto podmínky byly tímto úplně změněny a velmi rychle zde došlo k rozpadu asi 140 těl. Ta byla pohřbena v hromadném hrobu na hřbitově sv. Jana v Klatovech.

Současné katakomby

Dnes mohou návštěvníci vidět 30 těl. Ty jsou v péči klimatologů. V létě 2011 došlo ke kontrole a ke konzervaci těl. Tak se zabránilo jejich rozpadu a katakomby jsou pro veřejnost opět otevřeny.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *