Jeseníky

Na Praděd údolím Bílé Opavy

Na Praděd údolím Bílé Opavy

By: ufoncz

Praděd je nejvyšší horou Jeseníků, která se chlubí výškou 1491 metrů nad mořem. Na tuto horu se můžete dostat různými způsoby, ale jedna z nejkrásnějších je přes údolí Bílé Opavy.

O jakou cestu jde?

Jde o východ na horu, takže je jasné, že půjdete do kopce, ale tuto trasu zvládne i méně zdatný turista, protože je dlouhá pouhých devět kilometrů. Naše trasa začíná v Karlově Studánce a dále pokračuje po žluté a modré turistické značce.

Karlova Studánka → rezervace Bílé Opavy (2 km) → vodopády Bílé Opavy (4 km) → Pod Ovčárnou (4,5 km) → Ovčárna (5 km) → Praděd (9 km)

Co po cestě uvidím?

Karlova Studánka – můžete začít hned v Karlově Studánce, která je proslulá tradici lázeňství, kde se léčí nejen dýchací cesty, ale také pohybové ústrojí. Aby pacient v lázních našel správnou relaxaci, jsou zde nabízeny procházky mezi historickými budovami a tak vzácná expozice kamenů.

Vodopády – po stezce, která vede přes smrkový prales, plný mechů, lišejníků a dřevin se dále projdete přes několik lávek, mostů a vystoupáte schodiště. Některým osobám se to může zdát mírně náročnější, avšak pak ten pohled na krásné vodopády, peřeje, kaskády a skalní útvary, opravdu stojí za to. Můžete se kochat i největším z těchto vodopádů, který je skoro osm metrů vysoký.

Ovčárna – kde si odpočinete, protože z krásné přírody se dostanete na červenou turistickou značku, kde začíná asfaltová cesta a v doprovodu se „skřítkem Pradědu“ dojdete až na vrchol. Tento skřítek slouží k zpříjemnění cesty, protože po cestě připravuje tabule, kde se uvidíte nejen naučné fotografie a informace, ale také se dozvíte staré příběhy z těchto končin a také zabavíte své ratolestmi různými zajímavými úkoly, které jim skřítek připravil.

Praděd – a když se konečně dostanete až nahoru, tak na vás čeká televizní vysílač, ve kterém se můžete i občerstvit, protože je zde vybudována restaurace a také hotel. Kromě toho se můžete kochat krásným výhledem na celé panorama Jeseníků, při velmi jasném počasí můžete dokonce spatřit i siluetu Vysokých Tater anebo Malou a Velkou Fatru.

Pro koho není stezka určena?

Přestože je to nádherná stezka, nemůže se jí vydat úplně každý. Díky nerovnému terénu a místy schodišť není vhodná třeba pro maminky s kočárky, ale ty si mohou vybrat jinou cestu a napojit se u Ovčárny anebo někde úplně jinde. A pak už záleží pouze na tom, kdo si kam troufne.

Podívejte se i vy na krásné údolí Opavy a dojděte až na nejvyšší vrchol Jeseníků.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *