Východní Čechy

Pardubice

Pardubice

Pardubice leží ve Východních Čechách. Pardubice jsou městem, které láká turisty z celé České republiky za svými tradicemi a každoročními akcemi, které jsou známé téměř každému. Pardubice jsou velice známé koňskými dostihy Velká Pardubická, plochodrážními závody Zlatá Přilba a Pardubice jsou také městem perníku.

Město má krásnou polohu. Rozkládá se na soutoku dvou řek – Labe a Chrudimky. Pardubice a jeho okolí tak láká turisty k pobytu a dovolené. Okolí tvoří krásně zvlněná Polabská krajina. Pokud jste milovníci ryb, zajděte do severní části Pardubic. Naleznete tam totiž rybí sádky, které se rozkládají nedaleko roku Chrudimky. Pardubice mají mimo jiné také mezinárodní letiště. Právě naproti tohoto letiště se nachází známý dostihový areál, ve kterém se jezdí Velká Pardubická. Závod, který je v podvědomí každého Čecha. Kdo si při slovech Velká Pardubická nevybaví jméno slavného českého koňaře Josefa Váni?

Bartolomeu Kirche 5
KatiaArend / Foter

Město Pardubice pamatuje dlouhou historii. První zmínka o městě pochází z roku 1295, kdy papež Bonifác VII. uznal klášter cyriaků a kostel sv. Bartoloměje. Pardubice také vystřídaly mnoho majitelů a pánů, které se o město starali. Prvním vlastníkem Pardubic byl Púta z Dubé a to ve 14. století. Mnohem známější je ale jméno jeho syna, Arnošta z Pardubic. Ten se stal prvním pražským arcibiskupem. První zmínka, tedy písemná zmínka o městě Pardubice, tedy o poddanském městečku, pochází právě ze závěti Arnošta z Pardubic, roku 1340. Po tomto pánovi Pardubice pamatují mnoho dalších majitelů. Nejznámějším rodem, který vlastnil město, byli Pernštejnové. Tyto pánové z roku Pernštejnů, především Vilém z Pernštejna a jeho dva synové Vojtěch a Jan se zasloužili o přestavbu Pardubického hradu na současný Pardubický zámek, který turisté mohou obdivovat dodnes.

Pardubice jsou velice industrialistickým městem. Samotný rozvoj se datuje do 19. Až 20. století, kdy městem Pardubice projel první vlak po první české parní železnici z Olomouce do Prahy. Pardubice jsou tak velice rozvinutým místem průmyslu. Naleznete zde například firmu ERA a.s. nebo továrnu společnosti Panasonic. Pardubice se také mohou pyšnit průmyslem chemickým, který má ve městě dlouholetou tradici.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *