Moravskoslezský kraj

Procházka po Hrubém Jeseníku

Procházka po Hrubém Jeseníku

By: pvlhanus

Hrubý Jeseník je známé rekreační středisko, jehož nejvyšší horou je známý Praděd. Jde o často navštěvovanou horu a tak k ní patřičně vede několik stezek. Jednou z možných tras je i procházka z Malé Morávky až na Ovčárnu.

Jaká bude cesta?

Cesta vede až k Pradědu, takže je jasné, že se půjde do kopce. Jde o převýšení téměř osm set metrů. Avšak náročnost nelze považovat za lehkou, ale také ne jako těžkou, můžeme říct, že je to takový střed.

Malá Morávka → Pod Vápennou (2 km) → Skály pod Kopřivnou (4 km) → Temná (6 km) → Nad Ovčárnou (9 km) → Ovčárna (11 km) → Praděd (14,5 km)

Proč se vydat právě touhle cestou?

Nejen, že stezkou prochází naučná stezka, ale hlavně nesmíte přijít o velkou kotlinu, což je území mezinárodního významu, jelikož jde o přírodovědecky nejbohatší lokalitu nejen v České republice, ale v celé střední Evropě. Toto území vzniklo díky ledovcové činnosti a mnohdy se nazývá jako „botanická zahrada Evropy.“ Na naučné stezce se dozvíte, že se zde nachází velké množství vzácných chráněných druhů živočichů a najdete zde i pestrou škálu rostlin.

Po jakých značkách se mám vydat?

Na Malé Morávce se vydáte po žluté turistické značce a dojdete až Pod Vápennou, kde je křižovatka s lyžařskou trasou (kterou můžete využít v zimním období.) Avšak vy budete stále pokračovat po žluté turistické značce. Nelekejte se, že budete chvíli stoupat a chvíli klesat. Následně se dostanete k rozcestníku Skály pod Kopřivou, kde se vám budou nabízet opravdu krásné pohledy. Pak vás čeká trochu prudší výstup, než se dostanete k Temné, kde si projdete cestu po vrstevnicích a po krátkém a lehkém stoupání se vaše trasa spojí s modrou turistickou značkou, kde začíná naučná stezka. Tady vystoupáte k dalšímu rozcestníku a nabídne se vám vyhlídková plošina. Odtud sejdete k rozcestníku Nad Ovčárnou, kde se napojí další turistická značka, tentokrát červené barvy a po hřebenu se dostanete k chatě Ovčárna. A dotud pokračujete výstupem až na Praděd.

Lze si trasu nějak usnadnit?

Pokud dojdete k chatě Ovčárně a budete si myslet, že už nemáte dostatek sil, abyste vyšli až na Praděd, můžete využit kyvadlovou autobusovou dopravu, která vás doveze zpátky do Malé Morávky. Samozřejmě, že můžete tuto linku využít i jinak. Třeba si vystoupáte Praděd, ale na cestu zpět už se nebudete cítit, tak sejdete k Ovčárně a odtud se svezete, anebo pokud máte třeba malé děti, tak se můžete autobusovou linkou dovést z Malé Morávky k Ovčárně a odtud vystoupáte asi tři a půl kilometrů nahoru na Praděd. Záleží na vás, jakou variantu si zvolíte.

Když je venku krásně, proč bychom měli sedět zavřeni doma? Každý člověk potřebuje pohyb.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *