Hotely, Liberecko, Severní Čechy, Výlety

Jizerské hory

Jizerské hory

Nejsevernějším pohořím na území České republiky (Severní Čechy) jsou dozajista Jizerské hory. Jejich název je odvozen od řeky Jizery, která pramení na nejvyšší hoře české části hor – Smrku. V dřívějších dobách byly Jizerské hory považovány za západní výběžek Krkonoš. Větší část tohoto geomorfologického celku se nachází v Polsku, kde leží i největší vrchol Jizerských hor, který se nazývá Wysoka kopa a měří celých 1126 metrů.

Izery
remik78 / Foter

Hlavním lákadlem Jizerských hor je v zimě i v létě stále udržovaná Jizerská magistrála. Obsahuje 115 km zpevněných cest, které se proplétají Jizerkami a na kterých jsou po celou zimu udržované i lyžařské stopy. Po celé léto jsou tu výborné podmínky pro cykloturistiku a v zimě pro běžkaření. Na české straně hor se odehrává každoročně závod v běhu na lyžích – Jizerská padesátka. Zimními nejnavštěvovanějšími lyžařskými středisky jsou Bedřichov, Severák nebo Tanvaldský Špičák. Celkově oblíbenými turistickými středisky jsou Smědava, Jizerka či Nová Louka.

Jizerské hory jsou často cílem i spousty horolezců. Skalní stěny a vrcholky tvrdé žuly nabízejí neuvěřitelný zážitek. Každoročně zde horolezci pořádají setkání pod Frýdlantským cimbuřím. Jelikož se většina horolezeckých míst nachází v CHKO Jizerských hor, je zde potřeba zajištění zvláštního povolení. Přehradní nádrže v Jizerkách slouží většinou jako zásobárna pitné vody a opravdoví milovníci koupání se budou muset spokojit jen s četnými tůněmi a vodopády na horských říčkách nebo se vydat do civilizace.

V letních vedrech turisté navštěvují nejvíce Liberec nebo Jablonec na Nisou, kde jsou vybudovány přehrady nebo kryté bazény s koupališti. V Jizerských horách se nachází také spousta pomníků, pomníčků a jiných menších památek. Objevují se v různých podobách. Narazit můžete na kamenné pomníčky, dřevěné kříže nebo na prosté tabulky na stromech. Připomínají často buď šťastnou, nebo nešťastnou událost. V této oblasti se vyskytuje přes 200 takových památek. Nejstarší známou památkou je Klogertův kámen, který připomíná smrt dřevorubce roku 1674. O zachování takových památek se zde stará Spolek Patron. Mezi jedny z nejznámějších pomníčků patří také Hennrichův kříž, Krop – Seffův kříž, u zabitého mládence, Porscheho smrt a Bílá smrt v sedle Holubníku.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *