Jižní Morava, Morava, Zlínsko

Slovácko

Slovácko

Slováckem je označovaná oblast, která se také jinak nazývá Moravské Slovensko nebo Moravské Slovácko. Slovácko je oblastí v jižní a jihovýchodní Moravě. Nachází se jihovýchodně od Brna. Je ohraničeno přírodními úkazy, jako například od severu a severozápadu tvoří přirozené hranice pohoří Ždánický les a Chřiby. Na jihovýchodě je přírodní hranicí hřeben Bílých Karpat na moravsko-slezském pomezí.

Slovácko tedy zahrnuje vcelku okres Uherské Hradiště a Hodonín a zčásti zasahuje také do okresů Zlín a Břeclav. Slovácko je skvělým typem na dovolenou v jakémkoli ročním období. Tato krásná část Moravy se chlubí svými tradicemi, které se zde striktně dodržují. Zdejší kultura je velice bohatá.

weekend 133
2rms / Foter

Slovácko má mnoho společných znaků. Patří do něj tak oblasti, které mají buď velice podobný, nebo stejný, bývalý způsob života, zemědělství, původ obyvatel, lidovou hudbu, nářečí, původní lidovou architekturu a podobně. Zcela nejvýznamnějším prvkem celého Slovácka je tradiční lidový oděv tamějších lidí. Slovácko v současnosti tvoří šest podoblastí. Těmi jsou Dolňácko (to se rozděluje do dalších čtyř částí), Horňácko, Podluží a Moravské Kopanice. Další dvě podoblasti jsou prakticky přechodem mezi Slováckem a ostatními, sousedními oblastmi. Mezi ty patří oblast přechodu s Hanáckým Slováckem a Hanou, Valašskem a Luhačovickém Zálesí.

Slovácko bylo prakticky odjakživa takovou malou menšinou. Už roku 1939 se Slovácko chtělo připojit ke slovenskému národu. Zcela suverénně žádali vytvoření samostatné Slovenské republiky. Slovácko je také velice bohaté na památky. Stopu zde zanechalo mnoho rodů a významných osob. Mezi ně patří už dávní lovci mamutů, Římané, vládci Velké Moravy, Židé, stavitelé různých zámku i lidoví umělci. Téměř každý zná název Dolní Věstonice. Právě zde byla nalezena Věstonická Venuše.
Další historické nálezy proslavily jen o několik kilometrů vzdálený Mušov, ve kterém se našla odkrytá hrobka germánského bojovníka a zbytky římského tábora. Velice krásnou dochovanou pamětihodností je středověký hrad Buchlov, který se dochoval v Chřibech nedaleko Buchlovického zámku. Ve Slovácku také nalezneme Lednicko-valtický komplex, ve kterém můžete navštívit dva honosné zámky. Okolí těchto zámků tvoří překrásné parky, které jsou jako stvořené pro letní procházky.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *