Severní Čechy, Výlety

České Švýcarsko

České Švýcarsko

České Švýcarsko, jeho okolí a kouzelná příroda se bezesporu řadí mezi ty nejkrásnější místa v České republice. České Švýcarsko se rozkládá na severu České republiky.

Prvopočátky této překrásné části naší země jsou v mělkém moři, které v celé této části před miliony lety bylo. Právě jeho písečné dno napomohlo ke zrodu neuvěřitelného pískovcového světa. České Švýcarsko je doslova nevšedním přírodním úkazem. Místo je plné překrásných skalních věží, mostů a bran. Podivuhodné kamenné útvary dávají lidské fantazii volný přístup. Pokud se rozhodnete strávit svou dovolenou právě v krásném Českém Švýcarsku, vycestujete do místa mezi obcemi Hřebsko, Chřibská a vesnicí Brtníky. Přesněji leží v okrese Děčín. České Švýcarsko náleží ke geomorfologickému celku Děčínské vrchoviny. Ta je pak součástí Krušnohorské hornatiny.

Mossy Tree
mickebear / Foter

České Švýcarsko tvoří národní park, který se řadí mezi 4 národní parky v České republice. Jedná se o chráněné území právě z důvodu mnoha vzácných živočichů, kteří se v těchto místech zabydleli. České Švýcarsko je známé svými přírodními skalními útvary. Tím nejznámějším je Pravčická brána, která je současně se symbolem parku také největší skalní brána v celé Evropě. Vedle této Pravčické brány je vystavěn zámeček Sokolí hnízdo.

Velkou dominantou Českého Švýcarska je fakt, že skály nejsou mrtvé, ale ve svých zákoutích tvoří útočiště mnoha živočichům. Místo je tak bohaté nejen na faunu, ale také na flóru a především na geologii. V Českém Švýcarsku například žije mnoho druhů hmyzu. Hmyz je v těchto místech nejvíce prozkoumán. Žije zde například jeden z našich největších kovaříků, kriticky ohrožený roháček, velmi vzácně vyskytující se tesařík nebo velice pozoruhodný nález horského druhu kobylky. Vzácná je také jeskynní kobylka a České Švýcarsko je momentálně jediné místo, které tvoří domov tomuto druhu kobylek. V lesích, které tvoří 90% celého národního parku České Švýcarsko, můžete spatřit jelena evropského, prase divoké nebo například rysa ostrovida.

Milovníci geologie se v Českém Švýcarsku budou cítit doslova jako doma. Místo je díky křídovému moři plné skalních měst, věží, stěn roklí a soutěsek, které jsou opravdu krásné na pohled. Nezapomeňte určitě navštívit Jetřichovické stěny, Pravčickou bránu, Děčínské stěny nebo Růžovský vrch.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *