Na cesty

Proč vyrazit na dovolenou s GPS navigací?

Chystáte se na dovolenou? V tom případě si s sebou vezměte také GPS navigaci. Cestovatelé ze „staré školy“ sice nedají dopustit na tištěné mapy, ale proč se vracet do minulosti, když nám moderní technologie toulky (nejen) po Česku zpříjemňují? Pokud jste se GPS doposud vyhýbal, nepřestávejte číst. Prozradíme vám pár dobrých důvodů, prčo byste si ji měli pořídit.

GPS navigaci nevyužijete jen při cestování v autě, ale také v rámci pěší turistiky a cykloturistiky. Nejdůležitější funkcí zařízení je plánování nejvýhodnější trasy (tzn. nejkratší nebo nejrychlejší), ale za zmínku stojí i další funkce. Například hledání bodů zájmu (Points of Interest neboli POI), což v praxi míní nemocnice, čerpací stanice, restaurační zařízení, parkoviště, úřady atd. To se vám bude hodit v momentě, kdy dorazíte do lokality, kterou příliš dobře neznáte. Díky GPS se bez zbytečných průtahů dostanete tam, kam potřebujete.

Neméně populární jsou multimediální funkce. GPS zvládne přehrávání zvukových stop v mp3, wma a dalších formátech, prohlédnete si na ni obrázky a v neposlední řadě ji využijete jako handsfree.

Některá zařízení toho umí ještě víc. Pokud do navigace vložíte SIM kartu, bude moct komunikovat s GSM sítí a získávat data ze specializovaných serverů. Získáte tak podrobné informace o umístění policejních radarů, o počasí apod.

V posledních letech se s masivním rozšířením chytrých telefonů dostaly do popředí zájmu offline GPS, které fungují i bez připojení k internetu. Skvělým příkladem je veleúspěšný slovenský software Sygic, který se zařadil k nejvyužívanějším GPS na světě. Systém si můžete stáhnout i zdarma (omezená, ale plně funkční verze). K nejnovějším funkcionalitám patří například head display pro promítání obrazu na čelní sklo vozidla.

Neplacená verze navigace Sygic v offline režimu obsahuje 3D mapy měst, vyhledávání POI a výpočet trasy. Bezesporu se jedná o správnou volbu pro každého, kdo si chce cestování vychutnat plnými doušky a neriskovat, že se někde ztratí.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *