Zlínsko

Krásná Kroměříž

By: Travel via Italy

Krásná Kroměříž

Kroměříž není příliš velké město a svědčí o tom počet obyvatel, který činí okolo 30 000. Toto město leží na řece Moravě ve Zlínském kraji.

Za nejkrásnější historické město České republiky byla Kroměříž vyhlášena v roce 1997. Mezi tradice města patří pořádání festivalu vojenských dechových hudeb.

V Kroměříži se mluví místním hanáckým nářečím. První zpráva o ní přichází již roku 1110. Toto město bylo založeno olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburka, a to roku 1260. Roku 1550 byla udělena výsada kroměřížskému mlynářskému cechu.

Během třicetileté války utrpělo město škody nájezdem švédských vojsk a to hned 2 x za sebou. Město se může pochlubit arcibiskupským zámkem a zahradou. A právě zahrady zaujímají výjimečné postavení mezi památkami na Moravě. Arcibiskupové a biskupové je měly především jako reprezentační místa. Zámek a zahrada jsou zařazeny mezi památky UNESCO.

Kdy se můžete do Květné a Podzámecké zahrady podívat?

Je to každý den od 8.00 do 19.00 do Květné zahrady a do Podzámecké zahrady se můžete podívat od 6.30 do 20.00 hodin. Vstup je zdarma s tím, že pokud je počasí nepříznivé, jsou zahrady zavřeny.

Arcibiskupský zámek

Arcibiskupský zámek, který se nachází přímo v Kroměříži, patří mezi přední historické památky na Moravě. Nejprve patřil biskupům a arcibiskupům, poté jej v roce 1110 koupil olomoucký biskup Jan II. a od té doby se stal majetkem olomouckého arcibiskupství a biskupství.

V polovině 13. století povýšil biskup Bruno ze Schaeuenburgu Kroměříž na město. Kroměříž je také přezdívaná jako Hanácké Athény. Jedná se o okresní město. Pokud byste chtěli na vlastní oči vidět kostými z Arabely, pak je můžete vidět v muzeu Kroměřížská. Můžete také navštívit místní hvězdárnu nebo se podívat do protiatomového krytu.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *