Východní Čechy

Pardubice – kus historie, průmysl, sport, perník i pivo

By: Zdenek Svoboda

Pardubice – kus historie, průmysl, sport, perník i pivo

Univerzitní město na východu Čech, Pardubice, je statutárním městem. Leží ve východní části Polabí a to na soutoku řek Labe a Chrudimky. Má 89 tisíc obyvatel a díky tomu se stalo desátým největším městem České republiky.

V Pardubicích je k vidění krásné historické centrum, které se stalo od roku 1964 městkou památkovou rezervací. Jméno Pardubicím udělal nejen perník, ale také sport a to Velká pardubická, Zlatá přilba a toto město má pak také významnou železniční a leteckou dopravu.

V roce 1295 byly Pardubice pouze malou vsí, která se jmenovala Pordoby. Díky rozvoji průmyslu stoupal od počátku 19.století počet obyvatel. Největší význam mělo napojení města na železnici. Nejvíce obyvatel zaznamenaly v roce 1989, od té doby se ale počet obyvatel výrazně snižuje.

Důvod poklesu počtu obyvatel je zejména fakt, že pro lidi je mnohem dostupnější bydlení v okolí Pardubic.

Rozvoj chemického průmyslu způsobily dvě společnosti a to Paramo a Synthesia a  Explosia. Paramo je akciová společnost, která patřila mezi přední české rafinerie. Zabývala se výrobou paliv, maziv asfaltů a dále pak také vyráběla asfaltové výrobky. Koncem 19. století ji založil David Franto, což byl významný vídeňský majitel krámku, kde prodával petrolej na litry. Synthesia a Explosia byla v roce 1920 založena a zabývala se výrobou výbušných látek. Patří také mezi přední české výrobce celulózy, pigmentů a barviv. Tato továrna dala práci 2 300 zaměstnancům.

V průmyslové zóně je rozvíjen elektrotechnický průmysl. Podnik Tesla, snad ani není třeba představovat. Tento podnik se však po revoluci rozpadl a v roce 1994 byla založena ERA a.s.

Pardubice jsou však od 16. století proslulé perníkem. Pardubický perník je chráněné označení Evropskou unií.

Od 14. století je zde vyráběno pivo. V roce 1993 se stal pivovar Pardubice akciovou společností a byl zprivatizován. Pod značkou Perštejn vyrábí několik druhů piva a limonád.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *