Královéhradecko

Státní zámek Opočno

Státní zámek Opočno

By: Pavel Dolezal

Státní zámek v Opočně ukazuje, jak se žilo v průběhu pěti století. Uvidíte vkus i způsob života, jak se žilo v české společnosti  v této dlouhé době.

Zámek je obklopen přírodou a nádherným krajinářským parkem. Jsou zde dochované historické interiéry a vidět můžete jak bohatou sbírku zbraní, tak i obrazů. Interiér zámku byl v průběhu pěti století několikrát změněn a upraven. Podoba se měnila podle toho, kdo zámek zrovna obýval a podle toho, jaký měl vkus. Prohlédnout si můžete etnografickou halu, kapli, pracovnu, pánskou ložnici, kuřácký salónek, jídelnu, salónek, který byl reprezentační, hernu, koupelnu, převlékárnu, dámskou ložnici, dále pak pokoje pro hosty, obrazárny, knihovnu, orientální zbrojnici, lovecký sál, rytířský sál a apartmá Kinských.

V Čechách je sběratelství dlouhodobou tradici a to více jak 400 let. Světového významu pak nabyly sbírky císaře Rudolfa II. Habsburského. Nejvíce se toho nasbíralo v 18. století. V tuto dobu dosáhly svého vrcholu mnohé šlechtické sbírky.

V roce 1796 byla založená Společnost vlasteneckých přátel umění, ta přispěla alespoň nepatrně k záchraně rozprodaných sbírek. Mezi největší unikáty patří na Opočenském zámku rozsáhlá sbírka historických zbraní, ta patří k nejvýznamnějším v České republice. Vidět můžete zbraně čínské, japonské, thajské, indické, indonéské, barmské, luteránské, turecké a další, pocházející z mimoevropských kultur.

Mezi nejhodnotnější exponáty patří zbraně, ze kterých se pálí. Mezi další exempláře patří lovecké trofeje, jako jsou například lovecké tesáky. K vidění jsou i kuše z doby renesance nebo pozdně gotické kopí a trofeje ulovené zvěře. V rytířském sále je nejpočetnější kolekce evropský vojenských zbraní. Vidět můžete například také popravčí meče německé a francouzské provenience.

V roce 1895 byla dodána na Opočno sbírka colloredo – mansfeldké sbírky obrazů.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *