Jižní Morava

Znojmo vás mnohým překvapí

Znojmo vás mnohým překvapí

By: Ladislav Boháč

Město Znojmo leží na jižní Moravě a protéká jím řeka Dyje. Město má přibližně 34 000 obyvatel, což není až  tak mnoho a jedná se tedy o městečko velmi malé, přesto ale hodně známé.

Znojmo je městskou památkovou rezervací. Najdete v něm např. Rotundu svaté Kateřiny, která pochází ze 12.století. V rotundě jsou zachovalé nástěnné malby z roku 1134 a proto je také památkově chráněna.

Ve městě se pak nachází dalších 216 nemovitých kulturních památek. Mezi nejznámější památky patří Loucký klášter a ostatní znojemské kostely. Mezi známé městské domy patří například Althanský, Daunův, nebo Ugratův palác.

Kromě okurek je také známé vinařstvím. Každý rok zde probíhá historické vinobraní, které je spojené s prodejem burčáku a dalšími kulturními akcemi, které se konají po celém městě. Této akce se pravidelně účastní velmi mnoho návštěvníků. Bývá to něco okolo 80 tisíc. Ve městě se daří vinařství a ovocnářství.

Pěstování okurek zavedl v roce 1571 Loucký opat Jiří II. Do města se velmi rádi sjíždí milovníci přírody. Láká je zde poměrně nový rozsáhlý Národní park Podyjí. I když je městečko poměrně malé, je kulturně zajímavé a to nejen po té kulturní stránce.

Významnou roli zde hraje také sport. Ve Znojmě působí dva velké sportovní celky a to fotbalový klub FC Znojmo, který byl založen v roce 1953 a hraje za národní fotbalovou ligu a pak je zde hokejový klub Orli Znojmo, který od roku 2011 hraje mezinárodní rakouskou hokejovou ligu. Významným klubem ve Znojmě je pak také TJ VHS Znojmo, ten v letech 2008 – 1010 hrál extraligu, ale v roce 2010 pak zase sestoupil do nižší ligy. Extraligový klub však ve Znojmě stále ještě najdete a je jím Korfbal Znojmo. Jsou zde také dva vodácké oddíly a to TJ Znojmo a oddíl kanoistiky a Vodácký oddíl Neptun. V roce 2009, zde začal působit tým amerického fotbalu TJ Znojmo Knights a ten je od roku 2012 členem ČAAF.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *