Jižní Čechy

Zámek Červená Lhota

Zámek Červená Lhota

Krvavě rudý zámek uprostřed rybníka láká návštěvníky nejen z České republiky. Pokud si chcete udělat zajímavý a příjemný výlet po našem rodném kraji, státní zámek Červená Lhota je skvělou variantou. Nachází se necelých 20 kilometrů od Jindřichova Hradce a samotná stavba není to jediné, co tu můžete vidět a navštívit.

Historické prameny uvádí, že dříve na místě zámku stála kamenná tvrz postavená ve 14. století. Dnešní podoba zámku ležícího v Jihočeském kraji je renesanční, ve svém jádru ale pořád skrývá prvky z původní tvrze. Zámek samotný vznikl na počátku 16. století a doposud byl několikrát upraven. Jako správné šlechtické sídlo nabízí luxusní autentické interiéry, které pochází z druhé poloviny 17. století (ty jsou k vidění v prvním patře zámku a sloužily i posledním majitelům do roku 1910).

Zámek Červená Lhota
Zámek Červená Lhota - - Autor snímku Jitka Erbenová - Wikipedia

Prohlídka Červené Lhoty trvá 50 minut, cena se ale různí podle toho, jestli máte nárok na slevu (ISIC, děti, senioři, ZTP, rodina) a jakou část expozice si přejete vidět. První část expozice zahrnuje první patro, kde si prohlédnete obytné prostory zámku – salony pro hosty, ložnice, věžní pokoj, pracovnu, jídelnu, budoár, garderobu, pavlač či šatny. Pokoje jsou zdobené originálními obrazy a původním nábytkem. Druhá část expozice vás zavede do podkrovních pokojů, zde už ale není všechna výzdoba původní. A třetí část, která se realizuje jen v červenci a srpnu o víkendech, vám představí sklepení zámku, která jsou zapuštěná do skály. Je to tedy výlet ke kořenům původní tvrze.

Po prohlídce se můžete jít projít do parku, který je součástí zámeckého areálu. Areál zámku Červená Lhota má přírodně krajinný ráz, je pečlivě udržovaný a nabízí zdejší atrakci – pronajmutí lodičky, na které se můžete projet na zdejším zámeckém rybníku a pokochat se překrásnou krajinou. Poté můžete zamířit do kaple Nejsvětější Trojice, která se nachází na kopci v parku a kde se dodnes konají bohoslužby a svatební obřady. Je zdobená dochovanými malbami s náboženskou tématikou.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *