Vysočina

Jihlava

Jihlava

Hornické město s těžbou dřeva, které bylo založeno ve 13. století a leží na Vysočině, se nazývá Jihlava. Protéká jím řeka Jihlava a rozkládá se na česko – moravských zemských hranicích. Od roku 1982 je Jihlava zařazena do městských památkových rezervací. Vyznačuje se především průmyslem, zoologická zahradou a známé je také pivo, které se zde vaří, Ježek.

Jestřebí
Zruda / Foter

Kolem Jihlavy je hustá síť rybníků a některé z nich jsou využívány jako přírodní koupaliště. Na severu Jihlavy byl vybudován takzvaný Vodní ráj s koupalištěm a krytým bazénem. Najdou zde potěšení všichni zájemci o vodní radovánky. Pokud se vydáte jižním směrem od Jihlavy, dorazíte do vojenského prostoru. Co se týče sportu, Jihlava toho nabízí opravdu mnoho. Mezi velké množství sportovišť patří tenisové kurty, squash, sportovní hala či kuželky. Pro milovníky pěší turistiky je zde připravena procházka dlouhá 5, 5 kilometrů, která se nazývá Hornická stezka.

Zamíříte – li sem v zimě, jistě neprohloupíte. V okolí Jihlavy máte možnost lyžování na několika sjezdovkách či se vydat do krajiny po běžeckých stopách. Zamířit můžete také na Horácký zimní stadion, kde si skvěle zabruslíte. Mimoto město nabízí Horolezeckou stěnu, Jezdeckou školu ale i seskok padákem v tandemu. Sídlí zde i historicky nejúspěšnější hokejový klub české historie HC Dukla Jihlava. V současné době se daří i místnímu fotbalovému klubu FC Vysočina Jihlava. Slavná je zde také házená, přičemž zde funguje národní házená v klubu SK Autonot Jihlava.

Jihlava nabízí také plno historických a zachovalých památek. Za zmínku jistě stojí opevnění města s Branou Matky Boží, několik kašen, morový sloup, nepřeberné množství kostelů v čele s kostelem sv. Jakuba Většího a jeho vyhlídkovou věží či nespočet krásných měšťanských domů. Velmi tajuplně na návštěvníka působí Jihlavské podzemí. Opačným ale také záživným dojmem působí vyhlídková věž kostela, ze které je vidět nádherná krajina. Pro děti a milovníky zvířat je zde připravena místní ZOO. Od března do listopadu se zde konají jarmarky či trhy řemeslných výrobků.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *