Východní Čechy

Litomyšl

Litomyšl

Světoznámé městečko Litomyšl se nachází v Pardubickém kraji nedaleko od Svitav. Město na samém východě Čech leží na okraji Loučenské tabule a Českotřebovské vrchoviny, které náleží České tabuli. Od Vysokého místa až k městu zasahuje menší část východočeské nížiny, na východě a na jihu je Litomyšl obklopena menšími pahorkatinami. Místní usazeniny dosvědčují přítomnost moře v druhohorách. To zanechalo v okolí mohutné skály a cihlářské jíly. Kolem Litomyšle nenalezneme žádné veletoky. Za zmínku stojí jen řeka Loučná, která městem protéká.

Klášterní Zahrady
machbel / Foter

Litomyšl je dozajista město plné bohatých dějin a historie. Tradice zde převládají již několik staletí a místní generace z nich čerpá náměty pro další rozvoj. Udržován je zde neobyčejný památkový fond, ale rozvíjí se zde i moderní architektura. Hlavním cílem všech je zachování „maloměstského“ charakteru. Litomyšl rozvíjí bohatý kulturní a spolkový život, průmysl, ale i podnikání a ekonomiku. Návštěvníci i místní ocení bohaté sportovní využití, které zajišťuje nově vybudovaný sportovní areál.

Neopakovatelný zážitek prožijete při historické prohlídce města. Na 500 metrů dlouhém a podloubím lemovaném Smetanově náměstí se přímo v jeho středu nachází renesanční Dům U Rytířů. Na náměstí zahlédnete i gotickou Radní věž a nespočet barokních či klasicistních domů. Odbočkou ze Smetanova náměstí doleva minete pomník Bedřicha Smetany, který se zde narodil, a kolem pedagogické školy dojdete až ke Smetanovu domu, načež můžete absolvovat klidnou procházku kolem řeky Loučné. Vydáte-li se do Jiráskovo ulice, spatříte pomník A. Jiráska, Regionální muzeum a kostel Nalezení svatého Kříže. Touto ulicí dorazíte až do místního zámeckého areálu.

Celý zámecký komplex je od roku 1999 zapsán na seznam UNESCO. Zúčastnit se můžete dvou prohlídkových okruhů nebo navštívit zámecké sklepy, kde jsou vystaveny sochy O. Zoubka. Navštívit zde můžete také Městskou galerii, rodný byt Bedřicha Smetany nebo Muzeum antického sochařství a architektury. Nedaleko od renesančního zámku jsou nově zrekonstruované Klášterské zahrady, které jsou ideální pro relaxaci a odpočinek. Za návštěvu stojí také kostel Povýšení sv. Kříže nebo kostelík Rozeslání sv. Apoštolů.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *