Plzeňsko, Západní Čechy

Plzeň

Plzeň

Metropolí Plzeňského kraje a jeho jmenovcem není žádné jiné město než Plzeň. Západočeská Plzeň leží na soutoku čtyř řek – Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy, z nichž pak vzniká řeka Berounka. Město je se svými 170-ti tisíci obyvateli čtvrtým největším městem v České republice a druhým největším v Čechách.

Proslavila se především průmyslem a pivovarnictvím. Nalézají se zde bývalé továrenské haly Škodovky, ve kterých se dnes vyrábějí dopravní prostředky a průmyslové stroje. Výborné pivo se vaří v místních halách. Jsou známé pod jmény Prazdroj a Gambrinus. Spodně kvašený světlý ležák je celosvětově známý pod názvem Pilsner nebo Pils.

05
philmensch / Foter

Významná je Plzeň i kulturně. Vystavěny jsou zde početné kulturní domy a divadla, která byly budovány již za Rakouska – Uherska. Úspěšné je ve městě i školství, které je zde zastoupeno mnoha základními, středními i vysokými školami. Nejvýznamnějším kulturním a památkovým dědictvím západočeského města je dozajista jádro a okolní ulice. Celé toto území spadá do chráněné městské památkové rezervace. Ve městě se nachází ještě několik vesnických památkových rezervací a také městských a vesnických památkových zón.

Velmi významnou a dominující stavbou v Plzni je gotický chrám sv. Bartoloměje, který vlastní nejvyšší věž v Čechách s výškou 102 metrů. Chrám zde stojí již od roku 1292 a dnes je katedrálním chrámem neboť od roku 1993 zde sídlí biskupství. Další významné světské stavby jsou například bývalý františkánský klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a barokní budova kláštera dominikánek s kostelem sv. Anny, kde je dnes umístěna vědecká knihovna. V Plzni se nachází také největší synagoga v České republice – Velká synagoga.

Dalšími významnými stavbami jsou renesanční radnice ze 16. století, Divadlo J. K.Tyla, Západočeské muzeum a historické podzemí, které se rozprostírá v 17,5 kilometrech. Abychom nezůstali jen u stavebních památek, Plzeň nabízí i přírodní zajímavosti. Nachází se zde oblíbená zoologická zahrada s Dinoparkem. Město vlastní i několik památných stromů. Jmenovat můžeme například duby u Velkého rybníka, Koterovská lípa, Körnerův dub, lípy u Mže, smrk Troják v Lánech nebo alej Kilometrovka.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *