Olomoucko

Šumperk

Šumperk

Poznejte krásy okresního města Šumperka a vydejte se do Olomouckého kraje.

Šumperk  nádraží, Czechoslovakia. Feb 1992
sludgegulper / Foter

Šumperk se nachází 46 kilometrů severozápadně od města Olomouc. Šumperk je díky své skvělé poloze velice oblíbeným místem k výletům a dovoleným. Leží na řece Desná a na jihozápadním okraji Jeseníků. Šumperk je středem obchodních cest. Právě ze Šumperka se můžete dostat do téměř jakékoli části Jeseníků. Město je také středem kultury. Právě proto dostalo přezdívku Živá brána Jeseníků.

K roku 2011 Šumperk pamatuje 27 tisíc obyvatel. První písemná zmínka o městu pochází z roku 1281. Město ale bylo založeno dříve. Údajně zde první obyvatelé žili v letech 1269 – 1276. Po založení města se v Šumperku usadil dominikánský řád, který zde nechal vystavět svůj klášter, ke kterému patřil i kostel Zvěstování Panny Marie. Založen byl v roce 1293.

Šumperk byl městem, které se velice rychle rozvíjelo díky těžbě kovů. Velký majetek města se postupně rozpadal a Šumperk měl ve svém vlastnictví nějakou chvíli mocný pán z rodu pánů z Lipé. Po nějaké době ale opět převzal město markrabě Jan, jehož syn udělil městu práva, jako bylo právo mílové a podobě. Tak postavil město na úroveň měst královských.

Ve městě Šumperk naleznete nespočetně mnoho památek. Město ve svém nitru ukrývá zámek, kostely, kláštery, kaple, městské opevnění, sochy a náhrobky nebo parky. Turisté tak mohou navštívit ve městě kostel sv. Jana Křtitele, kostel sv. Barbory nebo Starokatolický kostel sv. Jana Evangelisty. Jeden z nejznámějších je pak klášterní kostel Zvěstování Panny Marie. Ve městě je také mnoho domů, které pochází ze středověku a z jiných historických období. Jsou vystavěny v různých uměleckých stylech. Ve slohu renesančním, barokním, klasicistním nebo gotickém. Můžete se projít také v některém zdejším parku a užít si tak kousek přírody v tomto historickém městě.

Šumperk a jeho okolí také nabízí spoustu sportovního vyžití. Jsou zde různé cyklotrasy, které Vás navedou na krásy, které opravdu stojí za to. Pokud se tedy rozhodnete vyrazit do okolí Šumperka na kole, podívat se můžete například na Nový Hrad, který je 7 kilometrů vzdálený. Dále navštivte určitě rozhlednu Háj, vzdálenou 3 kilometry nebo přehradu Dlouhé Stráně, která leží od Šumperku 17 kilometrů.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *