most-hrad-hnevin
Krušné hory, Ústecko

Hrad Hněvín

Hrad Hněvín

most-hrad-hnevin

Město Most bývá často označováno jako za nehezké, špinavé, zničené těžbou a prostě jako město, které se nachází na severu a musí být automaticky nepříjemné a pro turisty a návštěvníky nepřívětivé. Nejen, že se město snaží o rekultivaci, ale především se také pro turisty otevírají nové možnosti a je zde rozhodně co vidět. Samotný hrad Hněvín může být více než jen pouze dobrým tipem.

Hrad Hněvín

Hněvín je dominantou města. Původně se jednalo o gotický hrad, který byl vystavěn v době Václava I. Jenomže osud mu příliš nepřál a za třicetileté války k jeho zdem dorazili Švédové. Ti jej za svůj pobyt zdevastovali. Drželi se zde rok a hrad byl poté dokonce na žádost samotných obyvatel zbořen. Na jeho místě byla koncem devatenáctého století postavěna jeho romantická replika.

Vrchol Mostu

Hrad se tak stal velmi oblíbeným místem pro turisty. V celém jeho areálu nalezneme místo s restaurací, rozhlednou, nechybí zde dokonce ani hvězdárna. Hrad Hněvín se také může pochlubit nově vysazenými vinicemi. Z rozhledny se nám naskytne opravdu překrásný výhled. Můžeme tak pozorovat krajinu od úpatí Krušných hor až po České středohoří.

Přesunutý kostel

Nezapomeňme však, ale ani na mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jeho sláva je sice poněkud smutná, ale přesto si jej musíme připomenout. Je to právě ten slavný kostel, který musel ustoupit těžbě a byl tak pracně přestěhován a přesunut. Jednalo se tak při likvidaci starého města Most a byl přesunut o celých 841 metrů.

Tipy na výlet

most-stara-castUveďme si také další tipy na výlet. Poblíž centra města Krupka se nachází například nejdelší sedačková lanovka v České republice. Ta nás vyveze na Komáří vížku. Jako cíl pro nás zde může být výhled a restaurace s vyhlídkou. Dalším tipem určitě může být skalní město Tiské skály. Je to jedna z nejstarších turistických oblastí Labských pískovců. Také zde nalezneme centrum oblíbeného sportu, tedy pískovcového horolezectví. Město Most a okolí má rozhodně co nabídnout, stačí vyrazit.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *