lipno-pristav
Jižní Čechy

Lipno – lipenská přehrada

lipno-pristavLipno – lipenská přehrada

Pokud byste v Čechách hledali rozlohou největší nádrž, tak je to jistě Lipno neboli lipenská přehrada. Pochází z 50. let 20. století a byla vybudována na řece Vltavě. Pro svoji velikost se jí také říká České moře. Nebo Jihočeské moře. Ve svém nejširším místě dosahuje úctyhodné 4 kilometry.

Lipno vděčí za svůj život lipenské přehradě. Ta je vysoká 25 metrů a široká 296 metrů. V Lipně najdete několik menších ostrůvků a jeden větší, který se nazývá Tajvan.

Pokud by plnilo Lipno jen úlohu bezpečností, jako obrana proti povodním, tak by mohlo pojmout až 186 milionů metrů krychlových vody. Za bezpečný průtok na Lipně se považuje hodnota 90 m3/s. Srovnejte s povodňovým stavem v roce 2002, kdy průtok byl 320 m3/s a ty stále nebyly dostačující, protože přítok byl ještě o polovinu vyšší.

Jak ale bylo naznačeno, Lipno nemá jen úlohu bezpečnostní. Velmi významnou roli hraje na poli rekreace. Díky své obrovské ploše hladiny nabízí i nekonečné možnosti vyžití, vodních radovánek a aktivní i pasivní relaxace.

Jezdí se sem rekreovat rodiny s dětmi. Na Lipně můžete rybařit, provozovat vodní sporty a celkově se jedná o velmi atraktivní a širokou nabídku pro strávení volného času pro děti i dospělé.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *