prachovske-skaly
Český ráj

Prachovské skály

prachovske-skalyPrachovské skály

„Proč bychom se báli, na Prachovské skály…“ – přesně to zpívá Ivan Mládek ve své písničce. A je tomu tak. Proč bychom se měli bát? Jedná se o překrásný koutek naší země, spadající pod Chráněnou krajinnou oblast Český ráj.

Prachovské skály vznikly v období druhohor. Jejich vznik je vázán s rozšířením a působením moře v této oblasti. Prachovské skály se totiž nacházely na jeho okraji a vznikly tak jako usazeniny. Jsou tvořeny převážně pískovcem, který je s většinou skalních měst spojen. Skály jsou tímto za dlouhá staletí upravovány a opracovávány deštěm, mrazem, větrem a zářením slunce či jinými vlivy. Tvoří tak zajímavé tvary, které leckdy připomínají lidské postavy nebo zvířata.

Historie osídlení skal

Velmi zajímavou a unikátní informací vázající se k Prachovským skalám je jejich osídlení. Bylo zde provedeno mnoho archeologických výzkumů, díky kterým bylo zjištěno osídlení již v době kamenné. Skály tak představovaly skvělé útočiště pro slovanské kmeny. Ty si zde tvořili přírodní pevnosti. A právě uvnitř vznikala první sídliště. Faktory pro to byly skvělé. Zdroj vody, přírodní podmínky zde nebyly tak kruté, lidé si zde tvořily úkryty před divokou zvěří a hlavně se zde dalo utvořit celé sídliště, kde lidé byli v bezpečí.

Skály spadaly pod vlastnictví různých rodů. Důležitou dobou je však devatenácté století. Právě v té době do skal míří první horolezci, turisté a dobrodruzi. V roce 1933 se skály staly státní přírodní rezervací, kde platí již přísnější podmínky, které je nutno dodržovat.

prachovske-skaly-2Jak se sem dostat

K Prachovským skalám je velmi dobrý přístup. Samozřejmostí je bezproblémová dostupnost automobilem. Ale rozhodně není třeba zanevřít ani na jiné způsoby. Ke skalám se můžeme dostat i autobusem nebo vlakem. Z města Jičín je to totiž pěšky po značené turistické trase pouze pár kilometrů.

Prohlídku Prachovských skal tvoří dva rozdílné okruhy. Ty jsou přístupné od začátku dubna do konce října. Uprostřed skal se nachází přírodní koupaliště, kde je možné se v horkých dnech osvěžit. Vstup je bohužel zpoplatněn. Neméně zajímavou informací může být hodnocení návštěvníků a turistů, kteří sdílejí zážitky a důvody, proč milují Prachovské skály. Je to nejen z důvodu toho, že nejsou ještě tak komerčně známé jako například Adršpach, ale že zde stále najdou svůj koutek té pravé divočiny, který by jinde již padl za oběť již třeba zmíněné komerci.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *